Nytårshilsen 2014

16. Januar 2014
af
Bent Blindbæk

Her en lille dronninge-agtig afrunding på 2013. Lidt skål-tale og lidt alvor.

Tak til frivillige, medlemmer og virksomheder, som udgør substansen i vores forening -- og mange varme tanker til vores samarbejdspartnere i Malawi, som imødekommer en hård hverdag og får projekterne til at lykkes. De bærer projekterne frem med både fælles og egne visioner og den viljestyrke, der skal til for at få tingene til at lykkes under ofte hårde betingelser.

2013 var et godt år, hvor vi føler, at FAIR Danmark nu rigtig har fået den erfaring og viden, der skal til for at vores arbejde virkelig skaber udvikling og fremdrift.

For at sikre bæredygtigheden i vore projekter fremadrettet, fik vi startet et nyt projekt i Malawi med Mzuzu University, Nothern Education Division og 8 secondary schools. I tæt samarbejde med universitetet har vi etableret 2 IT-centre på universitetet, så de kan forbedre deres uddannelse af it-faglige studenter og i samarbejde med disse elever er der etableret 8 nye IT-centre på secondary schools i området, hvor vi vil kunne nå ud til omkring 40.000 elever.

Projektet er skabt efter en model, der direkte tilser økonomisk bæredygtighed. Dvs. den eneste eksterne faktor er vores bidrag af computere, mens drift og vedligeholdelse skal foregå på lokale betingelser og finansiering.

På alle disse centre er der tilsluttet en ekstern HD, hvor der ligger over en terabyte viden og information - bl.a. kopi af Wikipedia, Khan Academy, Gutenberg projektet, dokumentarfilmsamlingerne Why Poverty og Why Democracy, hele Ubuntus Linux-distribution med 38.000 programmer. Dermed bliver disse centre ikke kun centre, hvor man kan lære at bruge computere, men også en vigtig informations center for både lærere og elevers viden og udvikling. Vi er stolte af at kunne notere, at netop denne del af projekterne er en unik indsats, som FAIR Danmark måske er den eneste organisation, der tilbyder.

Med dette projekt rundede vi også udsendelsen af vores computer nr. 1000 til Malawi!

Vi siger samtidig stor tak til faste partnere gennem året: Aleris Hamlet, enavn.dk, Fredensborg Forsyning, MissionPharma, Steria, Syd Energi og TEC.

2014

På nippet det nye år partner, fik vi en ny partner, Delebilfonden/LetsGo, som vil bidrage på en helt særlig måde -- mere om det snart!

Men nu den alvorlige nyhed: Vi har hårdt brug for fortsat støtte. Der er et væld af erfaring, stabilitet, ideer og planer i foreningen; men vi ønsker at vores model skal benyttes i et langt større omfang. Det kræver dog, at vi får mere opmærksomhed på projektet fra virksomheder, frivillige og medlemmer.

Vores ambition for 2014 er fortsat at udbygge vores engagement i Malawi, hvor vi gerne i foråret vil sende endnu en container afsted med 500 computere til det nordlige Malawi, hvor vi vil kunne etablere 10 nye IT-centre og dermed dække en meget stor del af regionen ind med tilbud for computerundervisning for secondary schools elever.

I anden halvdel af 2014 vil vi så gerne starte et lignende samarbejde op, som vi har med Mzuzu Universitet, med et universitet i midt eller den sydlige region, så vi kan videreføre vores erfaringer fra den nordlige region.

Med vores nye model for tæt samarbejde og lokal forankring i den bæredygtige model er vores økonomiske behov for realiseringerne rimelig begrænset, men det kræver stadig at vi får tilføjet eksterne midler udover, de bidrag vi får gennem vore partnere.

Så vi vil opfordre alle til at hjælpe og komme med gode råd til endnu flere nye partnere samt til alle mulige finansielle muligheder for at finde støtte....

Så endnu engang - GODT NYT ÅR til alle fra os i FAIR Danmark.

Meet us at Sustain Festival

FAIR kører også i delebiler

Tilbage til blogindeks